Mijn mening
De radio: daar gaan we nog veel over horen
In de longread lees je over twee ontwikkelingen, namelijk de jongeren en radio en de digitalisering van de radio. Eerst ga ik je vertellen wat ik vind van de jongeren en de radio en dan ga ik het hebben over de digitalisering van de radio.
Radio geeft rust
Zoals je in de longread hebt gelezen, blijkt uit de luistercijfers dat jongeren minder naar de lineaire radio luisteren en met name minder lang. Ik vind dit allesbehalve een rare ontwikkeling, want alles om ons heen gaat snel, is verrassend en vergt weinig geduld. De radio vergt echter wel geduld van de luisteraar en is minder snel dan een streamingdienst als Spotify. Geen wonder dat jongeren behoefte hebben aan meer personalisatie op de radio.
Toch denk ik dat de radio juist dezelfde vorm moet behouden, omdat ook jongeren wel een keer moe worden van alle keuzes die ze moeten maken in hun leven. Bovendien wil ook deze groep wel eens verrast worden. We moeten al zo veel op een dag, dus hoe heerlijk is het om dan even achterover te leunen en te luisteren naar de muziek waarvan je nog niet wist dat ze bestond? Of gewoon even mee te lachen om een grap die wordt gemaakt?
Het is net zoals naar een terras gaan, want daar wil je ook bediend en verrast worden. Anders was je thuis wel een gerecht gaan maken dat je eerst uit miljoenen recepten moet uitkiezen. De behoefte dat er voor je gezorgd wordt is er één die we allemaal bezitten. Restaurants bestaan al eeuwen en ook daar gaan we nog steeds massaal heen. Wat de radio betreft ben ik er daarom niet bang voor dat dit anders zal zijn in de toekomst.
Komst digitale radio
De vraag is wanneer het exact gaat gebeuren, maar dat de digitale radio eraan komt is zeker. Dat sommige radiomakers daar nog niet helemaal enthousiast van worden is begrijpelijk. Iedere verandering kan tenslotte moeilijk of wennen zijn. De manier waarop Visser omgaat met de situatie lijkt mij echter de beste manier: omarm wat er gebeurt, want je kan er toch niet omheen.
Echt bang zijn is wat mij betreft ook niet nodig, want als je als radiozender investeert in je luisteraars en je daarnaast al vroegtijdig gaat storten op de digitale markt, wat kan er dan misgaan? We gaan langzamerhand toch toe naar een publiek dat steeds meer wisselt van radiozenders, dat zien we nu al bij de jongere generatie. Ook dat is een verandering die je niet kan tegengaan.
Radio maken is mensenwerk
Bovenstaande is net zoals de nieuwe generatie radiomakers, want die kan je ook niet tegenhouden. Zij gebruikt nu al ChatGPT om aan sprekers of interviewvragen te komen. Ik ga eerlijk bekennen dat ik dit wél een spannende beweging vind, want waar ligt de grens? Voor je het weet maakt ChatGPT de gehele middagshow en verdwijnt het gevoel dat je luistert naar mensen.
Wat mij betreft wordt er in de toekomst een taak toegevoegd voor de eindredacteur: controleren of de show en de voorbereiding voldoet aan het 80% menselijkheidscriteria. Op deze manier weten we in ieder geval zeker dat de kernwaarden van de radio nog steeds gewaarborgd kunnen worden. En het argument dat het goedkoper is om die taak door een computer uit te laten voeren? Het is ook goedkoper om magnetronmaaltijden te halen, maar daar proef je de liefde ook niet in.
De kern van radio
De dalende luistercijfers onder jongeren en de digitalisering op de radio zijn natuurlijk twee verschillende ontwikkelingen, maar er valt me wel iets op. Telkens wil ik weer terug naar de kern van de radio: menselijkheid en de verrassings- en bedieningsfunctie.
Sommige ontwikkelingen moet je niet willen inperken, zoals dat de jongeren op dit moment minder vaak en lang naar de radio luisteren. Zij komen heus terug en waarschijnlijk met meer behoefte aan de radio dan ooit, omdat de keuzestress in de wereld alleen maar groter lijkt te worden. De omslag van FM naar DAB+ is ook onvermijdelijk, dus ook dat moet je omarmen. Maar één ontwikkeling moet wel beperkt worden en dat is het gebruik van ChatGPT tijdens het radiomaken. We moeten er streng op blijven letten dat we het onszelf niet te makkelijk willen maken.
Met de nieuwe generatie radiomakers die ik heb gesproken heb ik daar alle vertrouwen in. Zij snappen wat de kern van de radio is en zij willen dit waarborgen. En ik kan dat alleen maar heel hard toejuichen, want op die manier gaan we tenminste nog wél heel lang over de radio horen.