Relate Radio
Het ontstaan van een online radiostation
Vanaf de zolder van poppodium Vera in Groningen gebeurt het allemaal. Geen concert, zoals je op die locatie zou verwachten, maar live radio. Het Groningse platform Relate Radio maakt hier zo’n 25 uur radio per week. Maar dit is geen radio die je ook in je auto kunt beluisteren, want deze radio is alleen via online kanalen te vinden. Geen FM-frequentie, geen eisen, maar vooral gewoon radio vanuit de liefde voor muziek en mens. “Niemand van ons krijgt hier geld voor”, vertelt mede-oprichter Cora Ziengs.
Het begin
Tijdens de coronaperiode begon Ziengs samen met Geert-Jan Schippers met het radiostation. Er konden geen evenementen georganiseerd worden in deze periode, maar radio maken kan altijd: “We kregen subsidies om dit op te starten, omdat evenementenmakers hun subsidie niet op konden maken door de coronacrisis”, vertelt Ziengs. Het was genoeg geld voor de technische benodigdheden, zoals een camera en een computer.
Er werd een team samengesteld met iemand voor de techniek en iemand voor het financiële gedeelte. Ook werden er verschillende programmeurs aangesteld die de Groningse talenten binnen konden gaan halen. Ziengs was hoofdprogammeur, omdat ze veel mensen kent van kleur en vrouwen die met dj’en bezig zijn. Dat was namelijk de opzet: iedereen moet een kans krijgen om er te kunnen draaien. En vooral de mensen voor wie de kansen wat moeilijker kunnen zijn. “In het eerste weekend hadden we meer vrouwen op de line-up dan ik in mijn hele leven in Groningen heb zien draaien”, vertelt de hoofdprogammeur daarover. Relate Radio werd een inclusief platform.
"Er stonden meer vrouwen op de line-up dan ik in mijn hele leven in Groningen heb zien draaien"
Cora Ziengs
In het begin ging Relate alleen in het weekend live, maar wel met ieder uur een ander achter de draaitafel. “We proberen echt bij het radio maken te blijven, dus we letten erop dat live gaan niet alleen maar een setje muziek draaien is”, legt Ziengs uit. Nu, zo’n twee jaar later, is er een maandprogrammering en wordt er standaard zo’n vijftig uur radio gemaakt door 25 verschillende mensen met elk een inhoudelijke show. “Maar deze show wordt nog steeds gemaakt met alle vrijheid. We hebben niet veel te zeggen over hoe de uren eruitzien en dat vind ik super belangrijk”, benadrukt Ziengs. “Soms draaien we ook genres waarvan je weet dat het niet door iedereen leuk gevonden wordt, maar dan blijkt dat die persoon een leven lang is gepest en nu lekker met dj'en bezig is. Dan willen we diegene niet wéér het gevoel geven dat hij of zij er niet bij hoort door te zeggen dat dat genre beter niet gedraaid kan worden.”
Niet commercieel
De subsidie waar Relate in het begin op draaide is inmiddels gestopt. De reden: het platform maakte geen doelstellingen voor de toekomst. Ze moesten aantallen luisteraars en andere commerciële zaken opstellen en dat was niet waar Ziengs en Schippers op zaten te wachten: “We zijn helemaal niet bezig met hoeveel mensen er moeten luisteren. We willen gewoon dat iedereen de kans krijgt om zich te laten zien. We streven ernaar dat de mensen die zich in een hokje geplaatst voelen eindelijk dingen kunnen doen zonder dat er voorwaarden aan zitten.” Niemand bij het station krijgt geld en volgens Ziengs is dat de reden van succes: “We maken gewoon radio en het werkt omdat we niet commercieel denken.”
“We doen dit in principe met z’n vieren, maar we hebben enorm veel vrijwilligers”, vertelt Ziengs. Ze begrijpt niet dat Relate Radio zo veel radio kan maken voor niets terwijl er "in Hilversum zo veel geld nodig is om hetzelfde te realiseren." Het is dus duidelijk dat geen geld willen verdienen en inclusiviteit de kracht is van Relate Radio. Het station maakt het mogelijk dat iedereen die wil een paar uurtjes de studio in kan duiken om zijn/haar creativiteit te laten horen aan een publiek.
Vergelijkbaar met Relate Radio zijn er nog meer van dit soort online radiostations. Hieronder zie je bijvoorbeeld de website van Maxi Radio: een online radiostation uit Leiden.
Het werkt
Dat het station goed werk verricht blijkt ook uit de vele festivals in de omgeving van Groningen die ze weten te domineren. Relate Radio mocht bijvoorbeeld de programmering doen van het festival Grasnapolsky en meerdere dj's van het station kregen de kans om op Paradigm te draaien, één van de grootste dansfeesten in Groningen. De edities van dit feest trekken jaarlijks zo'n 60.000 bezoekers uit heel Nederland, maar ook veel studenten uit Groningen en omstreken weten het festival te vinden.
Het concept van vrij en inclusief radio maken lijkt dus goed te werken en meer en meer mensen weten Relate Radio te vinden. Misschien kunnen radiozenders uit Hilversum nog leren van het online radiostation.